Saturday, 29 October 2016

Tips Cepat Sembuh Luka selepas Pembedahan Melahirkan Anak

Assalamualaikum semua, 

Entri hari ni saya nak kongsikan kisah seorang ibu yang melahirkan anak secara czer dan bagaimana beliau mengatasi masalah untuk cepat sembuh luka jahitan. Tambahan pula, beliau ada alahan terhadap ubat-ubatan hospital. Kalau makan, muka akan naik bengkak-bengkak. Melahirkan secara czer ni memang akan menyakitkan lebih daripada bersalin normal. Sedangkan bersalin secara normal pun kita masih bergantung harap pada ubat tahan sakit terutama fasa awal selepas kelahiran. Ini kan pula melahirkan secara czer, mesti mengharapkan ubat tahan sakit untuk kurangkan rasa kesakitan tu. Tetapi, bagaimana dengan yang ada masalah alahan ubat-ubatan? Mari kita baca kisah ibu hebat ni.

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 15: NURUL AZIYANA
.
[LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.
Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.
.
Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.
.
Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.
.
Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.
.
Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.
.
Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.
.
Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.
.
Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.
.
Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.
.
Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.
.
Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.
Saya juga syiorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.
Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.
.
Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh!
#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse

Lagj testimoni sembuhkan luka selepas czer


Nak dapatkan vivix? Hubungi saya
Juhaina Mohamad

013 2922464

Facebook: Juhaina Mohamad

Penghantaran ke sekitar melaka tengah, krubong, malim, bt berendam, dan yg berdekatan.

Pos ke seluruh Malaysia.

Monday, 24 October 2016

Tips Menangani Muka Ketat supaya Orang Tengok Tak Kelat

Assalamualaikum, 

Eh, korang selalu kan dengar "ko ni dah kenapa muka ketat semacam?".

Muka ketat selalu dikaitkan dengan orang tu stress, sakit hati, tension, sakit perut, dan macam2 lagi la. Anda yang mana satu? hehehe... 
Jangan biarkan orang kata muka anda ketat ye, tu petanda tak best. Biasanya orang lain pun tak berapa gemar nak berurusan dengan orang yang bermuka ketat ni. Silap haribulan kene tangan pulak.

Jadi, antara tips yang berguna untuk atasi muka ketat ialah: 
  • Senyum2 selalu biarpun hati dilanda pelbagai "kisah". 
  • Telan Bcomplex,
  •  makan vitalea supaya bertenaga, 
  • makan vit C biar sihat2 dan cantik selalu, 
  • minum esp biar tak kelaparan, 
  • nak lagi best telan Vivix awet muda terus...wow.
Selamat beramal!

Salam sayang,

Juhaina UmmuAmmarAnasAtikah

Sunday, 23 October 2016

Kepentingan Omega Kepada Ibu Hamil yang Seringkali Diabaikan

Assalamualaikum, 

Sebelum tu nak ucap tahniah kepada ibu yang sedang hamil. Bahagianya bakal menimang cahaya mata, tak kira yang pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya, perasaan teruja tu tetap sama. Anda tahu tak ibu hamil memerlukan nutrisi yang lengkap melebihi kebiasaannya? Salah satu nutrisi yang diperlukan adalah omega 3. Omega  adalah asid lemak yang diperlukan oleh tubuh badan kita tetapi tidak mampu dihasilkan sendiri oleh badan. Omega hanya boleh diperolehi melalui sumber makanan yang kita makan. Ahli nutrisi berpendapat keperluan omega yang diperlukan adalah sebanyak 300mg sehari.

Kenapa disebut omega 3?

Di dalam omega 3 mengandungi 3 acid iaitu:


●     Eicosapentaenoic acid (EPA)
●     Docosahexaenoic acid (DHA)
●     Alpha‑linolenic acid (ALA)
Antara makanan yang mengandungi omega dan kaya dengan EPA dan DHA adalah ikan salmon, ikan tuna, ikan hering, tenggiri , sardin dan ikan air tawar. Manakala sumber makanan yang kaya dengan ALA adalah kacang-kacang, avocado, "chia seed".
Kepentingan Omega Kepada Ibu Hamil
Kebaikan omega 3 bukan sahaja akan dinikmati oleh ibu hamil, tetapi dikongsi bersama bayi dalam kandungan. Antara kebaikan omega 3 ialah:
  1. untuk pembangunan penglihatan dan kognitif bayi
  2. mengurangkan risiko alahan untuk bayi
  3. untuk perkembangan sistem saraf otak bayi
  4. mencegah kelahiran pramatang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi
  5. mengurangkan risiko kemurungan ibu mengandung
  6. mengawal tahap kolestrol ibu mengandung
  7. membantu ibu mengawal berat badan secara semulajadi
  8. meningkatkan sistem pertahanan badan ibu, ibu jarang dijangkiti demam, selesema, batuk dan lain-lain.
Kelebihan Omega Guard Shaklee 


  1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 
  2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.  
  3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan. 
  4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA. 
  5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA. 
  6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini 
  7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


Testimoni-testimoni Omega Guard
Omega Guard Shaklee ni bukan sahaja baik untuk ibu hamil dan kandungan, tetapi ia juga memberi manfaat kepada sesiapa sahaja. Kalau tak percaya anda boleh tengok testimoni-tstimoni yang saya kongsikan di bawah ini.


Saya harap ibu-ibu jangan abaikan pengambilan omega ye. Sama ada ketika hamil mahupun selepas melahirkan. Untuk dapatkan Omega terbaik di dunia ni, boleh hubungi saya. Hanya yang terbaik untuk anda.


Juhaina binti Mohamad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464

COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia







Sunday, 9 October 2016

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan



Assalamualaikum,

Anak-anak dan air memang tak boleh dipisahkan. Anak-anak ummi pun tersangatlah suka main air. Kalau hujung minggu, selalu juga bagi anak-anak mandi lama sikit sambil bermain. Begitulah kalau nak rancang percutian, temanya mesti ada sesi berenang dan aktiviti main air. Kalau temanya membeli-belah, memang kurang sikit la kegembiraan di wajah anak-anak. Ummi pun bukanlah kaki shopping sangat, kalau shopping online ummi suka..auww.



Pada cuti sekolah yang berkembar dengan cuti hari raya aidiladha baru-baru ini, Allah beri keizinan untuk bercuti di Lotus Desaru Beach Resort. Desaru ni terletak lebih kurang 15km je dari rumah mak saya. Kebetulan, abang saya pun balik kampung, jadi kami pun merancang untuk staycation di Lotus Desaru Beach Resort. Ammar suka la sebab ada sepupu bff dia.


TEMPAH HOTEL DI BOOKING.COM

Saya menempah apartment 2 bilik melalui laman web booking.com sehari sebelum nak check in. Korang boleh juga menempah melalui apa-apa laman web yang serupa. Boleh guna trivago.com untuk membandingkan harga. Melalui booking.com, laman web ni takkan tolak duit kad kredit kita semasa kita tempah. Berbeza dengan agoda.com, memang ditolak siap2 semasa kita tempah. Saya biasa guna 2 laman web ni saje.



KENAPA KAMI CHECK IN LOTUS DESARU BEACH RESORT

Sebenarnya, ini kali ketiga saya check in di Lotus Desaru Beach Resort. Macam takde tempat lain je nak pegi kan? Hihi...kan dah kata anak2 suka sangat main air. Sebenarnya boleh je bermain di waterpark dan lazy river di situ tanpa check in. Bayarannya untuk kanak2 rm25 seorang, dewasa rm38 untuk satu hari daripada pukul 9pg hingga 7 ptg. Saya dan suami berpendapat dengan bayaran sebegitu untuk main air satu hari, tambah sikit duit boleh check in dan dapat main air lagi esoknya. Bila check in apartmen 2 bilik, percuma 4 tiket masuk waterpark, kalau tambahan lain cuma rm5. Anak umur 4 tahun ke bawah percuma masuk.


APA ISTIMEWA WATERPARK LOTUS DESARU?

Sebenarnya waterpark di sini tidaklah seperti Gambang Waterpark, takde pun gelongsor hebat2. Kawasannya pun tak berapa luas sangat.Tapi bagi saya ia mesra keluarga. Tak penat sangat nak kawal anak2 bermain. Antara yang menarik di sini ialah Lazy River, gelongsor panjang dan ada mcm check point berbentuk kolam. Lagi satu yang best ada Giant Coconut Fall. Bila air penuh dalam Coconut tu, nanti ia terbalik dan memuntahkan limpahan air ke bawah. Ramai yang dah stand by nak kene siram dengan air kelapa ni. Ummi pun cuba gak la, 2 kali je, hihi.


Lepas sarapan pagi boleh tengok burung-nurung dalam sangkar besar

Kereta bomba klasik



Starting point Lazy River

Syok Anas main air pancut

Sebab ni, saya tak sanggup naik Lazy River...nanti berlanggar2 bila tersangkut

Tu dia Coconut Fall


Di sekitar Lotus Desaru ni ada lagi swimming pool, spa, bagi yang nak lakukan sukan ekstrem pun ada. Tapi, memang saya tak "explore" semua kawasan2 ni. Layan anak2 kat waterpark pun dah cukup penat.

Kalau anda datang Kota Tinggi, anda boleh cuba alami keseronokan di sini. Mungkin juga anda orang johor atau kota tinggi yang tak pernah pergi ke sini, boleh bawa anak2 bermain air di sini.

Salam sayang

Juhaina ummu Ammar Anas Atikah