Wednesday, 21 May 2014

Lirik Lagu Frozen "Let It Go"

Lirik Lagu Frozen

Cerita animasi frozen dikatakan telah jadi fenomena 2014...di sana sini kanak-kanak menyebut Frozen, Let it go dan sebagainya. Saya ada tengok sedikit cerita ini bersama anak saudara saya...masa tu tak tau plak cerita ni sungguh la glemer. Bila dah tau ni, ooo nampaknya saya kene dapatkan DVD cerita FROZEN. Frozen oh Frozen...Frozen Food sekarang pun ada macam-macam kan? (apa kaitannya? hehe). Saya sengaja mencari lirik lagu frozen ni. Sekadar meneliti apa makna di sebalik liriknya. Lagu Let it Go (Bebaskan) ni dinyanyikan dengan semula dalam 25 bahasa. Hebat kan? 
The snow glows white on the mountain tonight,
not a footprint to be seen.
A kingdom of isolation and it looks like I’m the queen.
The wind is howling like this swirling storm inside.
Couldn’t keep it in, Heaven knows I tried.
Don’t let them in, don’t let them see.
Be the good girl you always have to be.
Conceal, don’t feel, don’t let them know.
Well, now they know!
Let it go, let it go!
Can’t hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.
I don’t care what they’re going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.
It’s funny how some distance,
makes everything seem small.
And the fears that once controlled me, can’t get to me at all
It’s time to see what I can do,
to test the limits and break through.
No right, no wrong, no rules for me.
I’m free!
Let it go, let it go.
I am one with the wind and sky.
Let it go, let it go.
You’ll never see me cry.
Here I’ll stand, and here I’ll stay.
Let the storm rage on.
My power flurries through the air into the ground.
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I’m never going back; the past is in the past!
Let it go, let it go.
And I’ll rise like the break of dawn.
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand, in the light of day.
Let the storm rage on!
The cold never bothered me anyway…

Tuesday, 20 May 2014

Pantang Larang dalam Vitamin Shaklee

Pantang Larang pengambilan vitamin



Makan vitamin pun ada pantang larang?? Kenapa mesti ada pantang larang ye? Mari kita baca fakta-fakta di bawah ni:

(1) Elakkan gabungan vitamin di bawah kerana ianya akan menghalang penyerapan masing- masing ke dalam badan

  • Vitamin E & Alfalfa
  • GLA Complex & Alfalfa ( Dalam GLA ada sedikit Vit E)
  • Vitalea (Iron) dengan Ostematrix ( Calcium) . susu atau sebrang sumber calcium


(2) Vitamin tidak boleh diambil bersama-sama dengan minuman berkafein seperti tea dan kopi kerana kafein akan memusnahkan vitamin. Sekiranya anda merasakan vitamin yang anda ambil tidak memberi kesan positif, mungkin ia disebabkan oleh kafein.


(3) Vitamin, jamu, ubat boleh diambil bersama-sama dengan syarat jarakkan masa pengambilan minimum 2 jam. Contoh jika ambil ubat pukul 8 pagi, makan vitamin anda pada pukul 6 pagi atau 10 pagi.

(4) Elakkan vitamin berikut untuk masalah di bawah :- 
  •  SLE tidak boleh mengambil Alfalfa kerana ianya akan mengaktifkan sistem imun badan pesakit. Vitamin yang mempunyai alfalfa adalah Vitalea, Alfalfa ,Herblax
  • Ibu yang mempunyai bayi g6pd tidak boleh mengambil alfalfa kerana alfalfa kaya dengan vitamin K. Baby g6pd tidak boleh mengambil Vitamin K. G6pd adalah gangguan pada enzim g6pd ( enzim dalam darah).
  • Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana iron berlebihan dalam badan akan memudaratkan pesakit.
  • SLE tidak boleh mengambil NUTRIFERON. Nutriferon adalah supplement untuk meningkatkan sistem imun badan. Pesakit SLE sudah sedia ada mempunyai sistem imun badan yang aktif. Pengambilan nutriferon akan menjadikan imun pesakit bertambah-tambah aktif.
  • Untuk pesakit thyroid, pastikan anda tahu jenis thyroid yang dialami samada hyperthyroid atau hypothyroid. Thyroid berkait rapat dengan kandungan iodine di dalam badan. Untuk hyperthyroid, mereka perlu elakkan mengambil Vitalea kerana mempunyai Iodin. Hyperthyroid perlu memberhentikan segala pengambilan iodine. 
Ooooo untuk memastikan pengambilan vitamin ini memberikan kesan yang optimum kepada tubuh badan dan juga mengelakkan kesan sampingan yang tidak sepatutnya, maka patuhilah pantang larang dalam bervitamin.

Selamat beramal....

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Thursday, 8 May 2014

Mealshakes, Easy Going Meal Yang Sedap Dan Mudah

Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.

Antara  testimoni pengguna Mealshakes;




Mealshakes


Fakta tentang Meal Shakes Shaklee:

  • Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
  •  Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
  • Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos satu sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan.

Hubungi saya, jangan segan-segan;

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Tuesday, 6 May 2014

Rampingkan Badan Anda dengan Set Kurus Shaklee

Turunkan Berat  Badan Anda!!

Sebelum tu mari kita berkenalan dengan konsep detox --> bakar --> bina

Alfalfa sebagai agen detox


Supplemen yang disyorkan untuk detoks adalah Alfafa.
Kedua-dua suplemen ini berfungsi merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Yang paling penting ia semulajadi

Kenapa Perlu Detoks?

Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selain untuk mengelakkan dari masalah kesihatan yang serius, detoks juga memastikan vitamin/supplemen diserap dengan lebih sempurna.

Sekiranya organ yang terlibat dalam penyerapan vitamin seperti usus mengalami masalah, kemungkinan besar vitamin tidak boleh diserap dengan sempurna.



Kurus Memang Idaman

Lecithin membakar lemak

Fungsi utama Lecithin adalah sebagai 'pemecah/pencair lemak' ataupun 'fat emusifier'. Apabila Lecithin 'bertemu' dengan lemak lemak degil, ia akan 'memecahkan dan bercampur/bergabung' dengan lemak-lemak tersebut dan seterusnya membawa ia keluar. Tahukah kita? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. 

Membina dengan Cinch Shake


Kandungan dalam Cinch diperkaya dengan Leucine dan ianya dirumus khas untuk membantu anda memecahkan kitaran diet yo-yo.
Untuk setiap hidangan Shaklee Cinch, anda akan mendapat:
  • 24 gram protein, 
  • 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 
  • 6 gram serat larut
Kurus Memang Idaman
Protein amat diperlukan bagi pembinaan otot. Dengan otot yang sihat mampu menaikkan kadar metabolisma dan juga membakar kalori dengan baik. Kelebihan protein juga membantu anda merasa kenyang dan secara langsung membantu anda mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

Kebaikan Cinch Shake
  • Rendah Indeks glisemik = 22; sesuai untuk pengidap kencing manis di mana membantu mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal dan memberi tenaga yang konsisten.
  • Powered by Leucine untuk memelihara otot semsas anda menurunkan berat badan
  • Mengandungi 24 gram protein untuk setiap hidangan membuatkan anda merasa kenyang
  • Kandungan serat yang tinggi = 6 gram serat setiap hidangan
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian 21 vitamin dan mineral penting
  • Dihasilkan dari soya bebas GMO (Non GMO Soy)
  • Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis.
Dari kajian klinikal, Cinch membantu menghilangkan lemak yang terdapat pada otot dan dengan bantuan Leucine, akan membina otot dan mengekalkannya dalam bentuk jisim tanpa lemak (lean muscle). 

Jika ada bajet lebih, boleh add onn Cinch Energy Tea


Cinch Energy Tea Mix ini diambil bersama-sama dengan Cinch Shake Mix Shaklee dan produk-produk untuk tujuan pelangsingan lain yang telah dicadangkan oleh Shaklee. Energy Tea Mix dapat diminum sebagai snek ataupun minuman ringan waktu petang terutamanya bagi penggemar teh. Energy Tea Mix Shaklee adalah kurang gula dan semestinya sangat bagus untuk kesihatan. Selain itu, keistimewaan Enerygy Tea Mix ini ialah:

Kurus dan Ramping itu menawan!

  • Selamat dan merupakan penggalak tenaga semulajadi
  • Ditambah dengan taurina untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan
  • Pilihan alternatif terbaik menggantikan kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh
  • Tanpa gluten, tiada perasa tiruan, pewarna dan bahan pemanis 

Cara pengambilan set kurus Shaklee dengan saya.


Alfafa
5 biji alfafa sebelum breakfast
5 biji sebelum tidur

Lecithin
3 biji selepas lunch
3 biji selepas dinner

Cinch tea
1-2 sticks sehari bila2 masa.blh hidang sejuk atau panas. Blh dipelbagaikan variasi penyediaan.add honey, ginger, mint blh. Suka hati nak minum cmne..boost energy ..fokus bertambah..

Cinch shake.
1 scoop dicampur dengan 250ml susu rendah lemak atau plain water. Guna shaker.
Untuk permulaan ambil sekali sehari sebagai meal replacement.nak biasakan badan dengan pengmbilan cinch shake sebagai meal replacement. Samada bfast,lunch atau dinner. Apabila habis 1 canister. Ambil 2 kali sehari.. kesan penurunan lagi cepat..ambil bfast-lunch, bfast-dinner atau lunch -dinner.
Pastikan sehari mesti minum air paling sikit 2 liter. Boleh minum air segelas setiap sejam

Sila kawal kalori pemakanan setiap hari. Ambil makanan berkhasiat. Elakkan makanan deep fry serta bergoreng.. Blh guna minyak zaitun sebagai ganti minyak masak utk menumis. 
Exercise secara berkala dan jangan lupa  berdoa kepada Allah untuk menunaikan hasrat dan impian kita.


Kalau anda nak dapatkan set ini, janganlah berkira-kira untuk menghubungi saya. Saya akan berikan konsultasi secara percuma buat anda.

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Tolong Jangan Minta Untuk KURUS, tetapi ....


Perasan diri gemuk! Haha, itulah yang selalunya berlaku terutamanya kepada wanita termasuk diri saya. Gemuk kita tafsirkan mengikut perasaan kita..hehe.. Agak-agak baju lama dah tak muat, bermulalah definisi terhadap diri kita bahawa SAYA SUDAH GEMUK!!! Sungguh scary!
Tolong jangan prejudis terhadap diri anda sendiri ye dan diri saya juga. Adalah normal bagi seorang wanita yang berubah fizikalnya setelah berkahwin, melahirkan seorang anak, seterusnya dua, tiga, dan ...Tambahan dengan tidak berapa rajin nak berbengkung seperti saya ni, lagi la memang tak muat kain la jawabnya.
Saya sangat percaya bahawa kurus bukan kepentingan, tetapi sihat itu yang lebih utama. Tetapi apa yang jelas di sini OBESITI adalah penyakit..pastikan itu ye. Mintalah untuk sihat, jangan minta untuk kurus. Mintalah untuk punya berat badan yang ideal. Masalah kita adalah untuk memastikan lebihan lemak yang buruk kelihatannya kan? Itu perlukan exercise dan juga kawalan jenis pemakanan.
Entry kali ini saya just nak share tentang berat badan unggul. Apa yang perlu difahami.

Apa itu BMI?
IJT  atau BMI adalah ukuran untuk menilai berat badan anda berbanding dengan ketinggian.
Bagaimana seseorang mengira BMI?
BMI =
Berat badan (kg)
Tinggi (m) x Tinggi (m)
Apakah klasifikasi BMI?
Jika BMI anda (kg/m²) adalah
Anda adalah
< 18.5
Kurang berat badan
18.5 - 24.9
Mempunyai berat badan unggul
25 - 30
Berlenihan berat badan
30 atau lebih
Obes
Tahukah anda bahawa berlebihan atau kekurangan berat badan boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan?
  • Kajian menunjukkan bahawa berat badan yang berlebihan adalah masalah kesihatan yang serius bagi kebanyakan orang. Ia meningkatkan risiko kepada beberapa penyakit yang serius seperti penyakit jantung, angin ahmar, diabetes, kanser dan darah tinggi.
  • Namun begitu, mencapai dan mengekalkan berat badan unggul melalui pemakanan sihat dan aktiviti fizikal yang tetap boleh membantu mencegah penyakit-penyakit ini.

Bilakah anda dianggap sebagai kurang berat badan?
Jika BMI anda kurang daripada 18.5kg/m², anda adalah kurang berat badan.
Apa yang berlaku sekiranya seseorang itu kurang berat badan?
  • Kurang berat badan meningkatkan risiko seseorang untuk mendapat masalah kesihatan.
  • Kurang berat badan dikaitkan dengan masalah jantung, penurunan daya tahan tubuh terhadap jangkitan, keletihan yang kronik, anemia, kemurungan dan penyakit-penyakit yang lain.

Bagaimanakah seseorang boleh menambah berat badan dengan cara yang sihat?
  • Buat sasaran untuk penambahan berat badan dengan perlahan, iaitu di antara 1 hingga 2 kilogram sebulan. Anda harus mencapai sasaran untuk BMI di antara 18.5 dan 24.9 kg/m2.
  • Kawal berat badan anda secara sihat:

o  Amal makan secara sihat, dengan memilih dan memakan pelbagai jenis makanan setiap hari berpandukan Piramid Makanan Malaysia.
o    Pastikan anda makan mengikut waktu makan yang tetap.
o   Rancang lebih awal untuk hidangan yang lebih. Untuk menambah berat badan, anda mungkin perlu makan makanan yang berkhasiat lebih dari biasa
o    Ambil snek dengan bijak dengan memilih snek yang padat dengan nutrien bagi menambah kalori, vitamin dan mineral.
o Tentukan keperluan tenaga anda. Anda perlu pastikan tahap aktiviti fizikal anda untuk memastikan keperluan tenaga.
Apakah berat badan unggul?
  • Anda mempunyai berat badan unggul sekiranya BMI anda adalah di antara 18.5 hingga 24.9/km².
  • Kajian menunjukkan bahawa jangka hayat seseorang yang mempunyai BMI unggul adalah lebih tinggi daripada seseorang yang mempunyai BMI yang lebih rendah atau tinggi.

Bagaimanakah saya mengekalkan berat badan yang unggul?
  • Imbangkan pengambilan makanan anda dengan aktiviti fizikal.
  •  Tentukan keperluan tenaga anda.
  • Lakukan lebih banyak aktiviti fizikal. Jika anda sememangnya seorang yang sangat aktif, cuba teruskan kadar aktiviti yang sama, bersesuaian dengan umur anda.

Bilakah seseorang itu dianggap sebagai mempunyai berlebihan berat badan?
Anda adalah berlebihan berat badan jika BMI anda adalah 25 hingga kurang dari 30 kg/m². Jika BMI anda adalah 30 atau lebih, anda adalah obes.
Bagaimana seseorang itu boleh menurunkan berat badan mereka?
  • Tetapkan sasaran yang realistik untuk menurunkan setengah kilogram berat badan dalam seminggu.
  •  Pastikan keperluan tenaga anda.
  • Timbang berat badan anda sekali seminggu, sebaik- baiknya sebelum makan.
  • Makan makanan yang sihat secara sederhana berdasarkan Piramid Makanan Malaysia.
  • Jangan sekali-kali menyekat diri untuk tidak makan atau mengehadkan kalori jika anda sangat lapar. Jika anda berbuat demikian, anda selalunya akan makan mengikut nafsu selepas itu.
  • Buat beberapa modifikasi dalam diet anda.
  • Kurangkan atau elakkan makanan yang tinggi kandungan gula dan lemak seperti mentega,krim, daging yang berlemak, sos salad, kek dan pastri.
  • Elakkan makan atau minum semasa menonton televisyen atau membaca. Lakukan senaman sederhana seperti berjalan laju, berbasikal dan berenang sekurang-kurangnya 30 minit, lima hingga enam hari seminggu.
  • Jumpa doktor untuk mengenal pasti dan membetulkan masalah perubatan, biologikal atau fisiologikal yang berkaitan yang boleh menyumbang kepada berat badan yang berlebihan.
  • Jumpa pakar pemakanan untuk mendapatkan maklumat tentang pengurusan berat badan anda.
  • Dapatkan sistem sokongan. Rakan-rakan adalah kumpulan sokongan yang bagus.

Rujukan
WHO. Obesity : Preventing and managing the global epidemic. Report on a WHO Consultation on Obesity, Geneva, 3-5 June 1997
The American Dietetics Association, 1999. Proper weight measurement

Bagaimana untuk menentukan Keperluan Tenaga anda ????
1.    Dapatkan Ideal Body Weight (IBW)
Pada BMI 22.5 kg/m2, darabkan dengan ketinggian (m2) anda J
Contohnya :
è 22.5  x  1.5  x  1.5
è 50.6 kg

50.6 kg adalah IBW bagi individu yang mempunyai ketinggian 150cm @ 1.5m.

2.    Tentukan keperluan tenaga anda
Secara Quick Method, apabila kita mengetahui IBW, hanya darabkan dengan 30 Kcal/kg

Oleh itu,
è 50.6 kg  x  30 Kcal /kg
è 1518 Kcal per day

3.    Meal Distribution
Secara kasar, anggarkan keperluan karbohidrat adalah 50% daripada keperluan tenaga td.
Oleh itu,
è 50/100  x  1518
è 759 Kcal
·         Bahagikan dengan 4 kerana 1 gram CHO mengandungi 4 Kcal
è 759 / 4
è 189.8 g karbohidrat sehari
·         Kemudian bahagikan dengan 15 kerana 1 pertukaran / bahagian karbohidrat mengandungi 15 gm karbohidrat.
è 189.5 / 15
è 12.6
è ± 13 pertukaran karbohidrat sehari .
Oleh yang sedemikian, bahagikan 13 pertukaran CHO untuk sehari, seperti dalam jadual di bawah :

WAKTU MAKAN
BIL PERTUKARAN CHO
CONTOH
Sarapan pagi
2
2 keping roti / 6 keping cracker
Minum pagi
1
3 keping crackers
Makan tengahari
3  + 1
1 ½ cawan nasi
1 biji buah
Minum petang
1
1 biji pau sederhana
Makan malam
3  + 1
1 ½ cawan mee hoon sup
1 biji buah
Minum malam
1
1 gelas susu ( 4 sudu makan)
TOTAL
13


Jika anda ingin kawal berat badan anda, boleh cuba set kawal berat badan shaklee dari saya.


Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha