Penipuan Berlaku dalam Set Penyusuan Shaklee?

Penipuan Berlaku dalam Set Penyusuan Shaklee?




Benarkah set penyusuan Shaklee hanya penipuan belaka ni? Sebelum anda memastikan kenyataan ini, bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi anda perlulah fahami konsep asas dalam penyusuan ibu. Mari kita teliti bersama-sama ye...

Kekerapan  Menyusukan bayi
Susukan bayi anda sekurang-kurangnya setiap 2 jam pada siang hari. Periksa lekapan dan kedudukan bayi agar menghisap dgn betul. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu terutamanya jika dia tidur lebih daripada 3- 4 jam.  



Jangan tunggu payu dara penuh
Ada sesetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah! Yakinlah bahawa payu dara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payu dara “kosong”), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.  

Kerapkan sesi mengepam
Pam payudara setiap kali slps menyusu. Untuk ideal pam lah setiap 3 jam (8x sehari). Jika payudara berasa agak lembut slps bayi menyusu maka kita boleh mengepam di antara waktu menyusu (mungkin boleh jarak kan masa mengepam sejam selepas menyusukan bayi). Pam lah dengan kerap untuk memastikan payudara benar-benar kosong. Mengepam di waktu malam dengan kerap dapat merangsangkan penghasilan susu yang banyak kerana hormone prolactin dirembeskan dengan banyak pada waktu malam  

Pemakanan yang teratur dan seimbang
Ambil hidangan seimbang berpandukan Panduan Piramid Pemakanan (nutrient yang lengkap dan berkahsiat. Banyakkan minum air (digalakkan air suam) sepanjang hari sekurang-kurangnya 2L sehari. Pengambilan supplement penting sekiranya ibu tidak dapat mengamalkan gizi pemakanan yang seimbang. 

Keyakinan dan semangat yang berterusan
Ini penting kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan. Dapatkan rehat yang secukupnya. 

Gembira serta berfikiran positif
Perasaan gembira dan berfikiran positif akan membantu dalam pengeluaran susu, sebaliknya ibu yang sering tertekan, bersedih, mudah marah akan mendapati penghasilan susunya merudum. Be positive ok!

Kalau dah faham konsep penyusuan ibu ini baru boleh nak claim any milk booster yang diambil itu berkesan atau tidak.. tiada satu pun milk booster yang akan secara automatiknya membanyakkan susu ibu jika ibu tidak mengamalkan konsep asas penyusuan ini.

Ok, mari pula kita berkenalan dengan set penyusuan yang ada;


Terdapat EMPAT jenis Set Penyusuan:

1) SET B
  • Terdiri daripada Vitalea , B complex, Vitamin C, dan Alfalfa
  • Untuk ibu yang TIDAK mempunyai masalah penyusuan dan sesuai untuk bayi yang mempunyai masalah eczema.
  • Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundis dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit alahan (cirit-birit) dengan alfalfa.
  •  Sangat sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan keputihan
  • Alfafa membantu penghasilan susu ibu dengan lebih cepat
harga set B - RM 2xx - penggunaan sehingga 4 bulan.

2) SET EU FOUR PACK

  • Terdiri daripada Vitalea, B complex, Vitamin C, dan Ostematrix
  • Sesuai untuk ibu yang baru melahirkan (bayi berumur kurang 6 bulan).
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemerunduman susu ketika haid (PMS).
  • Sesuai untuk ibu yang sering sakit belakang dan masalah kerapuhan gigi.
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu kerana ostematrix membekalkan kalsium yang secukupnya kepada ibu
  • Dapat membantu ibu lebih bertenaga dan cergas walaupun kurang tidur
harga set Eu four pack - RM2xx -penggunaan sehingga 4 bulan.

3) SET E

  •  Terdiri daripada Vitalea, B complex, vitamin C, Ostematrix dan Alfalfa
  • Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemerunduman susu ketika haid (PMS)
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu kerana ostematrix membekalkan kalsium yang secukupnya kepada ibu
  • Sangat sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan keputihan
  • Alfafa membantu penghasilan susu ibu dengan lebih cepat
  • Memberi kesan cepat berbanding set di atas kerana Alfafa dan Kalsium merupakan milk booster 
harga set E - 2xx - penggunaan sehingga 4 bulan.

4) SET 3M

  • Terdiri daripada Vitalea , B complex, Vitamin C, Ostematrix, Alfalfa dan ESP
  • Amat digalakkan untuk ibu yang mempunyai masalah penyusuan
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik:)
  • Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang baru nak mula menyimpan stok
  • Paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi/ induce relactation - contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu,bersama-sama tips yang diberi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
harga set 3M - RM3xx  - penggunaan sehingga 4 bulan.  

Sekiranya anda ingin dapatkan set penyusan ini bolehlah hubungi saya. Saya akan berikan konsultasi percuma. Saya juga ibu menyusu yang berjaya! Chaiyok!

Salam sayang dari saya,


Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Comments

Popular posts from this blog

10 Cara Mudah, Murah dan Berkesan Atasi Liang Kulit Terbuka agar Wajah anda Tidak Seperti Kulit Limau

Berbaloikah Menghabiskan Duit dan Masa di The Shore Oceanarium Melaka?

Tips Menyimpan Sayur Agar Tahan Segar Lebih Lama dan Tiada Pembaziran