Monday, 19 December 2016

Apa Supplemen yang Mesti Ada Dalam Beg Travel?

Assalamualaikum,

Musim cuti sekolah ada berbaki lagi 2 minggu lebih kurang. Mesti masih ada yang merancang percutian, atau nak balik kampung, travel ke sana dan ke sini. 

Kalau saya sendiri tak lama lagi nak balik kampung...bercuti di kampung halaman bagi anak perantau memang heaven. Paling seronok kalau adik beradik semua berkumpul. 😍
Kita bila balik kampung pastinya berharap semua sihat2 belaka. Especially anak2, suami dan diri sendiri....kalau anak tak sihat, kurang la enjoynya kat kampung.😥
Jadi, saya stand by selain ubat2 saya prepare juga Nutriferon, omega, ostematrix, vit c dan b complex. Selalunya itu yg mesti saya sediakan masuk dalam beg travel.
Bila ada yang mula rasa mcm nk demam, batuk, selsema, sy bagi nutriferon, omega dan vit c. Saya plak, kdg2 sakit2 kaki dan badan, kene telan ostematrix.

Tp, dalam banyak2 supplemen tu omega la yg selalu sedia ada di rumah mak. Mak makan, adik makan... control cholesterol katanya. Faham-faham saje la, bila balik kampung, makan adalah agenda utama. Ngeri woo tengok jadual makan yang padat.

Skrg ni pulak musim hujan, lagi la penyakit mudah tersebar. So, be prepared... sambil doa semuanya akan sihat2 je.
Selamat bercuti, selamat balik kampung.😍😘

Rahmat Di Sebalik Musim Hujan

Assalamualaikum semua,

Bulan Disember sinonim dengan musim tengkujuh. Terutama bagi kawasan Pantai Timur Kelantan dan Terengganu.

Musim hujan masa zaman kanak-kanak, apa yang seronok?
Yang pastinya tak boleh nak main dengan kawan2 jiran kat luar rumah. Yang saya ingat, bila musim hujan, selalu main dengan adik2 dan abang. Sorok dalam selimut sebab sejuk. Bila guruh berdentum, cepat2 cari mak...nk berkepit je sebab takut.
Ada gak aktiviti buat sampan kertas. Lepas tu campak kat luar rumah, air hujang mengalir laju bawak sampan tu. Seronok.. 😆😂
Paling best, petang2 mak buat cekodok panas2, ubi goreng ke... sejuk2 kan lapar.
Hujan satu rahmat, boleh jadi juga satu bencana tanda peringatan drpd Allah.

sedikit artikel tentang musim tengkujuh yang saya ambil daripada laman web Malaysiakini

Banjir merupakan bencana alam yang sinonim dengan Malaysia. Kebiasaannya, Malaysia akan ditimpa banjir pada musim tengkujuh, iaitu sekitar bulan November hingga Mac.
Malaysia mengalami iklim khatulistiwa, namun bagi sesetengah tempat di Malaysia, terutamanya di bahagian utara Semenanjung Malaysia (Kedah dan Perlis) dan utara Sabah (Beaufort, Tawau, Kudat dan Sandakan), mengalami iklim monsun tropika.
Secara amnya, Malaysia merekodkan suhu yang hampir seragam, kelembapan yang tinggi dan menerima purata hujan yang banyak sepanjang tahun.
Semasa musim monsun timur laut atau lebih dikenali sebagai musim tengkujuh, kawasan yang terdedah adalah seperti kawasan Pantai timur Semenanjung Malaysia (Kelantan, Terengganu dan Pahang), kawasan barat Sarawak dan kawasan timur laut Sabah mengalami beberapa tempoh hujan lebat.
Monsun timur laut atau lebih dikenali dengan musim tengkujuh ini dijangka akan berakhir pada Mac 2016.
Oleh sebab itu, para penduduk yang tinggal di kawasan tersebut dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah menghadapi banjir.
Pihak berkuasa dan orang awam di Malaysia masih boleh mengambil langkah-langkah keselamatan apabila menghadapi musim tengkujuh bagi mengelakkan berlakunya kes yang tidak diingini.
Pihak berwajib juga perlu memantau di kawasan yang sering mengalami banjir secara terus-menerus. Jabatan Meteorologi Malaysia dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) harus bekerjasama dengan pihak media agar maklumat terkini mengenai banjir disampaikan kepada penduduk sekitar supaya mereka lebih peka dan berjaga-jaga.
Pihak kerajaan juga perlu menyediakan pusat pemindahan banjir yang lebih kondusif bagi mengelakkan mangsa banjir mendapat wabak penyakit. Banjir juga akan menyebabkan kerugian yang besar kepada mangsa banjir.

Saturday, 10 December 2016

Kerjaya Selepas Graduasi; Mencari atau Mencipta Kerjaya?

Assalamualaikum,

Mengimbau saat akk lepas habis belajar kira habis final exam final year, akk tak balik kampung pun. Kakak akak offer jadi kerani sekolah swasta kat bangi. Dalam seminggu gitu, akak dipanggil interview di kolej swasta di PD, Kolej Uniti. Tak lama lepas interview terus dipanggil bekerja sbg pensyarah. Jadi la akak pensyarah muda comel kat situ..umur masa tu 22thn. Dalam masa sama, akak cuba2 apply pensyarah politeknik dan kolej komuniti. Alhamdulillah dipanggil interview dan ada rezeki, dapat bekerja di politeknik melaka tercinta ni. Masa tu umur 24thn. Kiranya, perjalanan akak nk masuk ke alam pekerjaan tu dipermudahkan.

Tapi, akak faham zaman sekarang dah tak sama macam dulu. (Nampak nau dah veteran). Even yang kerjaya guru yg dulunya dikatakan paling mudah dapat kerja, sekarang kene menunggu turn untuk posting. Bukan sekejap tau. Mungkin kalau course2 lain lagi susah untuk mendapat kerja. Tapi, takkan nak berharap kepada mak ayah kan. Cukuplah mereka tanggung makan minum belajar adik2 sebelum ni. Jangan jadikan alasan "belum mendapat kerja" untuk terus bergantung harap kepada mereka.

Akak nak bagitau ni, dengan biz shaklee bermodalkan rm79.80, adik boleh menjana pendapatan tanpa limit tau. Eh mcm promosi data internet plak... modal yang adik perlukan selain daripada itu adalah RAJIN, TAK PUTUS ASA, BERINISIATIF, dan segala sifat positif la senang cerita.

Ramai ye mahasiswa yang masih lagi belajar, tapi buat bisnes shaklee secara part time, boleh dpt bonus 4 angka (naik malu akak ni). Cer fikir, kalau adik2 buat full time?

Dalam team shaklee akak ni, group support memang banyak dan sangat membantu. Takde alasan "saya tak pandai berniaga". Yang penting mahu belajar.

Panjang lak akak celoteh. Celoteh ni khas juga untuk ex stdnt akak Politeknik Melaka yang belum mendapat kerja. Cepat2 cari akak ni ye, nanti akak tolong.

Juhaina 013 292 2464

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffects
#pts2

#2wave


Friday, 9 December 2016

Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online Sekarang?

Kenapa Kita Perlu Mulakan Bisnes Online?
============================

Buka je fb, sana sini kawan2 kita berniaga. Iklan yg lalu di wall kita nk sama banyak dengan status kawan2 kita. Buka ig, gambar produk macam2 ada. Taip je masalah pape kat google, melawat blog info, hujung2 ayat penyelesaiannya adalah beli produk. Betul tak akak cakap ni? Setuju tak?

Bisnes online ni tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Kenapa kita perlu mulakan bisnes online ni?
🏡nak buka kedai maya tak perlu modal yang yang besar. Ada smartphone dan boleh akses internet. Ok dah. Pilih bisnes yang tidak perlukan modal besar. Contohnya bisnes Shaklee. Nak jadi distributor cuma RM79.8 seumur hidup.

👬👭 Ramai orang memilih untuk membeli secara online. Tak kira orang bekerja atau surirumah sekalipun, suka shopping online je kerana lebih mudah.

🏧Ekonomi skrg tak menentu, setiap keluarga perlu ada side income untuk menampung keperluan hidup dan juga pelaburan masa hadapan. Salah satu side income terbaik adalah bisnes online.

📦⚒banyak apps dan tools yang memudahkan urusan bisnes online kita. Antaranya FB, IG, blog, dan lain2.

Alhamdulillah akk dah pilih satu platform bisnes online akk. Kalau korang nk join team akk, sangat dialu2kan.

"Bersama kita menjana ekonomi ummah dengan bisnes online"

Juhaina 013 292 2464

#tsunamishaklee
#2wave
#pts2
#lifeamazing


Sunday, 4 December 2016

Tips Merawat Anak Demam Ringan

Assalamualaikum semua, 


Bila dh jd mak2, perkara yg paling kita rajin google biasanya tips2 memasak, tips rawat anak demam, anak batuk selesema. Mak2 punya tips la kan.

Ni ummi nk share sikit tips yang ummi dah pernah guna bila anak mula nak demam.

Anak sulung ummi,Ammar ni senang kene demam. Dan biasanya sebab tonsillitis la. Once dah start dedar, nnt melarat la demam kdang2 sampai seminggu... on off demamnya. Masa tu ummi takde simpan nutriferon. Tapi, bila ramai kawan habaq nutriferon boleh up body immune terus beli jadikn first aid. Ada sekali tu Ammar demam dedar2 je, masa tu balik kampung,mujur bawa nutriferon. Ummi paksa ammar mkan nutriferon separuh je. Takde bg ubat demam pun masa tu. Alhamdulillah esoknya kebah demamnya. Ummi bg lagi separuh nutriferon tu. Demam tak dtg lagi nampaknya...Alhamdulillah..lega hati ummi.

Ok ibu2 saya cdgkn simpan nutriferon sbg firstaid kit dalam rumah. Bulan ni tgh promo pulak tu..jimat kalau beli skrg.

Juhaina Mohamad 013 292 2464

#2wave
#tsunamishaklee
#emeraldswift
#shakleemelaka



Saturday, 3 December 2016

Mengapa Kita Perlu Detoks?

Perlukah Detoks?
=============
Detoks satu proses penyingkiran bahan toksin daripada badan. Zaman kita la ni, makan macam2, kadang2 makan kat kedai, banyak bende yang kita tak boleh nak elak daripada masuk dalam badan kita. Bahan-bahan mentah yang digunakan tak dapat dipastikan betul2 bersih sebelum dimasak. Yelah, bukan dapur kita, kita dtg kedai nak makan je.
Rutin makan kita berterusan dalam jangka masa yang agak lama, berbulan, mungkin bertahun2. Tanpa kita singkirkan bende2 asing dan mungkin merbahaya untuk kesihatan kita. Sebab tu la proses detoks ni penting dan ia dilakukan dalam satu jangkamasa.
Antara makanan yang perlu elak ketika detoks adalah gula putih dan makanan berasaskan gandum.
Bulan mengambang (13, 14, 15 haribulan dalam bulan Hijrah), parasit atau cacing akan membiak dengan suka ria dalam badan kita. Waktu inilah paling sesuai nak buat detoks parasit tau. Nak detoks kene kuat semangat, dan kene belajar ttg detoks gak. Untung2 buat detoks, berat badan pun turun, mesti best kan.
Jom detoks dengan set detoks Shaklee

Juhaina Mohamad
013 292 2464

COD Melaka Tengah
Penghantaran seluruh Malaysia dengan Pos Malaysia

Thursday, 1 December 2016

Target 6 Bulan dari Sekarang...

Ya Allah yang Maha Pemurah,
Perkenankanlah..
Kalau boleh nak ikut jejak mak Shaklee saya Hasyireen Halim , lompat terus ke Sr. SUPERVISOR. Kalau dia boleh kenapa saya tidak kan?
InsyaAllah, Juhaina Mohamad boleh!. Doakan ye kawan2.

Wednesday, 30 November 2016

Anda Ibubapa? Buku apa Mesti Anda Baca?

Membaca jambatan ilmu
=====================

Semua orang tahu membaca jambatan ilmu. Tapi tak semua suka membaca buku..
Saya yang dulu adalah seorang ulat buku gak, tapi tamat sekolah je makin pudar ke ulat bukuan tu.

Walaubagaimanapun, saya suka beli buku. Dengan harapan saya akan baca bila waktu lapang. Hihi.

Satu buku yang saya beli dan letak di ofis ialah buku Prophetic Parenting ni. Sesekali, saya selak saya baca.. tapi banyak mukasurat lagi nk perabihkan. Baca tajuk pun tau, tinggi harapan saya agar saya mampu mendidik anak2 dengan sebaiknya. Anak2 saham akhirat saya. Mungkin saya tak layak nak ke syurga, tapi mudah2an anak2 soleh solehah ummi akan tarik ummi dan abah ke syurga... masih jauh sangat lagi perjalanan untuk mendidik anak2 ni. Terlalu banyak lagi ilmu yang perlu digali.





#parenting #tsunamishaklee #2wave


Tuesday, 29 November 2016

Pentingnya Hobi untuk Kurangkan Stress




Assalamualaikum semua,

Anak-anak dah mula cuti sekolah, tapi ummi dan abah masih kerja. Untung anak-anak cikgu kan..hihi.

Hari ni, akak nak cerita tentang hobi. Hobi adalah perkara bermanfaat yang kita suka lakukan apabila ada masa lapang. Ia dapat membantu kurangkan stress tau.

Hobi
====
Bila bercerita tentang hobi masa kecil2, keluar la cerita mcm2 hobi seperti mengumpul setem, poskad, membaca la, apa lagi ye...

Kalau cerita sekarang pula, saya pun tertanya2 sendiri apa hobi saya sebenarnya di kala anak2 di sekeliling saya. Owh, bila ada masa lapang di rumah biasanya saya akan berfikir apa saya nak masak untuk anak2 dan suami. Kalau hari bekerja, saya akan masak sarapan untuk bekal anak dan masak untuk makan malam..tu wajib. Tapi masa lapang tu biasanya weekend atau hari cuti, mula la saya cari2 resepi2 yang boleh dicuba. Apa pun, tetap ikut mood dan kelapangan. Sebab ada kerja2 yang mngkin perlu didahulukan.




Korang mungkin ada hobi yang menarik dan mana tau saya baru tau yang hobi saya pun sama? Cer bgtau sket.

#tsunamishaklee #2wave #lifeamazing

Monday, 28 November 2016

Apa Nak buat Kalau Kita Gemuk?


Assalamualaikum,

Jom baca akak nk kongsi cerita,

GEMUK
========

Istilah gemuk ni menakutkan dan sangat sensitif especially kaum hawa.



Gemuk sebenarnya adalah apabila seseorang tu mempunyai berat badan 20% lebih drpd berat ideal. So, anda kategori mana? Gemuk atau perasaan je diri tu gemuk?

Seseorang perlu risau apabila gemuk apabila ia mungkin menjejaskan aktiviti harian. Sukar melakukan aktiviti, mudah penat apabila banyak bergerak aktif, kaki mudah lenguh kerana tampung berat badan. Perlu juga merisaukan kesihatan keseluruhan badan, kerana gemuk salah satu tanda badan ada banyak lemak berlebihan dan tidak diperlukan. Paling risau kalau lemak2 tu menyeliputi organ2 dalaman seperti jantung, hati, dan lain2.

Anda perlu bertindak sesuatu jika anda berada dalam kategori gemuk sebenar ni. Untuk kategori perasan diri tu gemuk pun boleh buat sesuatu...pastinya anda perasan gemuk tu sebab ada lebihan2 di sana sini yang tidak dimahukan. Atau berasa kurang selesa..

Anda mungkin boleh menukar corak pemakanan. Ada yg pilih diet atkins, eat clean dan sebagainya. Ada yang ambil supplemen nk kurus. Apa pun pilihan yg dibuat, pastikan ia pilihan yang selamat dan berkesan.

#tsunamishaklee #tsunami2 #lifeamazing

Jom beli set kurus bajet bulan ni. Promo dah nak berakhir ni.. lai lai

Juhaina 013 2922 464



Sunday, 27 November 2016

Kenapa Landmark Study Shaklee Penting?

Assalamualaikum,

Geng akak sibuk cerita pasal Landmark Study Shaklee tau. Penting sangat ke? Meh akak nk cerita sket.

Hari ni makan gula sekilo, esok terus dapat kencing manis? Takkan la mcm tu kan. Orang yang didiagnosis ada diabetes kebiasaannya adalah kesan daripada  lifestyle yg bertahun-tahun suka makan2 atau minum yang manis2. Tambahan pula faktor keturunan. Penyakit-penyakit lain pun begitu, ia trigger disebabkan faktor cara hidup kita termasuk corak pemakanan.

Begitu juga la dengan amalan pengambilan supplemen, kesannya bukan makan hari ni esok sembuh segala penyakit. Oleh sebab tu, landmark study shaklee menjalankan ujikaji terhadap sampel yg telah mengamalkan shaklee selama 20tahun bagi membuktikan keberkesanan supplemen shaklee dalam memberi kesan hidup yang lebih sihat.


Jadi, jangan kata "eh, dia makan shaklee pun sakit gak? " .orang tu baru makan setahun 2, plus everything is from Allah.

Tapi, kalau anda nak umur pencen anda seperti orang muda belia, sila la konsisten shaklee. :-)

#tsunamishaklee #lifeamazing #landmarkstudy #shakleeeffects


Vitamin Kegemaran Saya dan Semua

Assalamualaikum semua,

Malunya akak, blog ni bersawang. Mujur gak ada task tsunamishaklee. Boleh cedok idea...

Ni alkisah vitamin kegemaran akak.

Saya memang suka sangat telan ostematrix... bak kata Hasyireen Halim "juwin dan oste berpisah tiada".

Ada satu lagi vitamin saya suka telan iaitu b complex. Efek dia segera tau boleh dirasa. Rasa lebih energetic dan mood ceria je. Saya telan 2 biji je sehari. Ada kawan saya telan 10biji tau...katanya handle anak2 pun tenang je. Selalu buat urusan bwk anak2 ke sana sini pun maintain je emosi. Anak2 tgh nk besar mcm2 ragamnya

Makan sampai 10biji takpe ke? Orang selalu risau mkn supplemen byk2 drpd makan fast food banyak2. Bcomplex ni larut air. Byk faktor yg boleh menyebabkan keperluan kita terhadap bcomplex bertambah, cthnya stress.

Saya suka bcomplex... kalau nak tau bagaimana  rasa kesannya, kene cuba dulu

Juhaina 013 292 2464

#shakleemelaka
#shakleeeffect
#liveamazing
#tsunamishaklee
#2wave


Saturday, 29 October 2016

Tips Cepat Sembuh Luka selepas Pembedahan Melahirkan Anak

Assalamualaikum semua, 

Entri hari ni saya nak kongsikan kisah seorang ibu yang melahirkan anak secara czer dan bagaimana beliau mengatasi masalah untuk cepat sembuh luka jahitan. Tambahan pula, beliau ada alahan terhadap ubat-ubatan hospital. Kalau makan, muka akan naik bengkak-bengkak. Melahirkan secara czer ni memang akan menyakitkan lebih daripada bersalin normal. Sedangkan bersalin secara normal pun kita masih bergantung harap pada ubat tahan sakit terutama fasa awal selepas kelahiran. Ini kan pula melahirkan secara czer, mesti mengharapkan ubat tahan sakit untuk kurangkan rasa kesakitan tu. Tetapi, bagaimana dengan yang ada masalah alahan ubat-ubatan? Mari kita baca kisah ibu hebat ni.

OKTOBER 2016 (SPECIAL EDITION VIVIX)
TESTIMONI 15: NURUL AZIYANA
.
[LUKA CZER SEMBUH DENGAN CEPAT SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.
Assalamualaikum saya Nurul Aziyana, pengguna Shaklee sudah hampIr 4 tahun. Saya nak kongsi kisah bagaimana Vivix sangat membantu saya ketika berpantang bersalin secara pembedahan.
.
Untuk kelahiran yang kedua ni baru saya guna set bersalin Shaklee + Vivix sebab kelahiran pertama belum kenal lagi vitamin Shaklee. Al kisah menjadi asbab bersalin czer, semasa datang contraction suam-suam suku tu kebetulan memang ada appointment dengan gynea. Masa scan waktu tu lah baru dapat tahu breech.
.
Doktor terus buat keputusan, emergency operation. Terus ke HTAA, pung pang pung pang ditolak ke OT untuk berdepan dengan pengalaman kali kedua. Mungkin proses nak bersalin tu cepat.. tapi kesakitan yang ditanggung selepas bersalin czer kali ni lain dari yang pertama dulu. Czer adalah major operation. Jadi ubat tahan sakit dan antibiotik adalah wajib. Malangnya saya allergic pada banyak ubat. Bila makan satu muka akan jadi bengkak sampai tak boleh nak bukak mata.
.
Saya hanya mampu makan panadol. Tapi itupun akan buat jadi bengkak juga cuma tak seteruk bila makan antibiotic. Kalau demam biasa or sakit kepala ok la kan dengan panadol. Tapi kalau czer tak cukup hanya dengan panadol.
.
Minggu pertama sangat hazab. Sakit bagai daging di perut tu dihiris-hiris sampai saya tak mampu nak bergerak. Nak ke toilet yang sekangkang kera pun terpaksa berenti 2 kali dan ambil masa yang lama sampai menangis.
.
Nak bangun, nak duduk sangat lah menyeksakan. Ditambah pula anak jaundis masa tu dan ulang alik klinik untuk injection selepas bersalin. Syukur juga kat rumah ni memang ada wheelchair.
.
Disebabkan tak boleh makan ubat tahan sakit dan antibiotik, jadi saya bertahan dengan vitamin Shaklee. Sejak hari pertama saya ambil ZINK COMPLEX dan VITAMIN C (untuk cepat baik luka) , GARLIC COMPLEX untuk ganti ubat antibiotik, VITALEA , BCOMPLEX untuk tenaga, OSTEMATRIX untuk elak sembelit (memang tak sembelit sepanjang berpantang), LECITHIN untuk bengkak susu.
.
Namun begitu, megadose zink complex n vitamin C tak mampu untuk meringankan sakit saya. Yelah, ini vitamin bukan ubat..dan vitamin pulak adalah vitamin semulajadi kesannya bukan segera macam ubat. Mungkin tak cukup untuk tahan sakit dari major operation ni. Satu je yang saya belum cuba waktu tu dan saya menyesal sebab tak ambil dari hari pertama lagi iaitu VIVIX.
.
Kesakitan masih terasa walaupun lepas 2 minggu pembedahan. Bila saya cuba VIVIX? hari ke-20.. saya ambil 1 sudu teh pada mulanya. Selepas 3 hari saya makan vivix, alhamdulillah syukur sangat-sangat sebab dah kurang rasa sakit. Bila dah kurang rasa sakit, jalan pun laju sikit. Kalau sebelum tu nak jalan memang kena pegang perut. Allah, syukur sangat rasa. masa ni memnag rasa menyesal tak start amik Vivix hari pertama bersalin.Sangat menyesal.
.
Lepas ni saya dah tahu dah, cara cepat untuk baik luka czer tak lain dan tak bukan adalah denganVivix. Itu sebab saya sayang sangat dengan Vivix ni. Alhamdulillah juga Vivix tak mengganggu penyusuan langsung. Alhamdulillah, lepas pengambilan Vivix terus rasa kurang sakit di perut dan cepat hilang.
.
Seksa tau nak pegang baby yang berat tu kalau sakit. Banyak pergerakan akan terbatas.Tapi nak tak nak kena bergerak juga walau sakit macam mana pun.
Saya juga syiorkan pada kawan yang juga bersalin secara czer.
Untill now, saya masih consume Vivix ni sebab banyak sangat kelebihannya. saya tau saya masih memerlukan Vivix untuk luka dalaman dan yang penting untuk kecantikan juga. Vivix baiki sel-sel dalaman. Bila sel cantik, fungsi badan pun cantik. Sebab tu luka pun cepat baik sebab Vivix bertindak terhadap sel.
.
Jadi saya amat sarankan Vivix untuk mereka yang bersalin secara Czer..dan Vivix ni boleh juga untuk mereka yang menjalani apa-apa pembedahan untuk memastikan luka cepat baik. Baik juga untuk pudarkan parut akibat jahitan semasa pembedahan. Terbaik sungguh!
#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse

Lagj testimoni sembuhkan luka selepas czer


Nak dapatkan vivix? Hubungi saya
Juhaina Mohamad

013 2922464

Facebook: Juhaina Mohamad

Penghantaran ke sekitar melaka tengah, krubong, malim, bt berendam, dan yg berdekatan.

Pos ke seluruh Malaysia.

Monday, 24 October 2016

Tips Menangani Muka Ketat supaya Orang Tengok Tak Kelat

Assalamualaikum, 

Eh, korang selalu kan dengar "ko ni dah kenapa muka ketat semacam?".

Muka ketat selalu dikaitkan dengan orang tu stress, sakit hati, tension, sakit perut, dan macam2 lagi la. Anda yang mana satu? hehehe... 
Jangan biarkan orang kata muka anda ketat ye, tu petanda tak best. Biasanya orang lain pun tak berapa gemar nak berurusan dengan orang yang bermuka ketat ni. Silap haribulan kene tangan pulak.

Jadi, antara tips yang berguna untuk atasi muka ketat ialah: 
  • Senyum2 selalu biarpun hati dilanda pelbagai "kisah". 
  • Telan Bcomplex,
  •  makan vitalea supaya bertenaga, 
  • makan vit C biar sihat2 dan cantik selalu, 
  • minum esp biar tak kelaparan, 
  • nak lagi best telan Vivix awet muda terus...wow.
Selamat beramal!

Salam sayang,

Juhaina UmmuAmmarAnasAtikah

Sunday, 23 October 2016

Kepentingan Omega Kepada Ibu Hamil yang Seringkali Diabaikan

Assalamualaikum, 

Sebelum tu nak ucap tahniah kepada ibu yang sedang hamil. Bahagianya bakal menimang cahaya mata, tak kira yang pertama, kedua, ketiga, dan seterusnya, perasaan teruja tu tetap sama. Anda tahu tak ibu hamil memerlukan nutrisi yang lengkap melebihi kebiasaannya? Salah satu nutrisi yang diperlukan adalah omega 3. Omega  adalah asid lemak yang diperlukan oleh tubuh badan kita tetapi tidak mampu dihasilkan sendiri oleh badan. Omega hanya boleh diperolehi melalui sumber makanan yang kita makan. Ahli nutrisi berpendapat keperluan omega yang diperlukan adalah sebanyak 300mg sehari.

Kenapa disebut omega 3?

Di dalam omega 3 mengandungi 3 acid iaitu:


●     Eicosapentaenoic acid (EPA)
●     Docosahexaenoic acid (DHA)
●     Alpha‑linolenic acid (ALA)
Antara makanan yang mengandungi omega dan kaya dengan EPA dan DHA adalah ikan salmon, ikan tuna, ikan hering, tenggiri , sardin dan ikan air tawar. Manakala sumber makanan yang kaya dengan ALA adalah kacang-kacang, avocado, "chia seed".
Kepentingan Omega Kepada Ibu Hamil
Kebaikan omega 3 bukan sahaja akan dinikmati oleh ibu hamil, tetapi dikongsi bersama bayi dalam kandungan. Antara kebaikan omega 3 ialah:
  1. untuk pembangunan penglihatan dan kognitif bayi
  2. mengurangkan risiko alahan untuk bayi
  3. untuk perkembangan sistem saraf otak bayi
  4. mencegah kelahiran pramatang, mengurangkan risiko pre-eklampsia dan boleh meningkatkan berat kelahiran bayi
  5. mengurangkan risiko kemurungan ibu mengandung
  6. mengawal tahap kolestrol ibu mengandung
  7. membantu ibu mengawal berat badan secara semulajadi
  8. meningkatkan sistem pertahanan badan ibu, ibu jarang dijangkiti demam, selesema, batuk dan lain-lain.
Kelebihan Omega Guard Shaklee 


  1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 
  2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.  
  3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan. 
  4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA. 
  5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA. 
  6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini 
  7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.


Testimoni-testimoni Omega Guard
Omega Guard Shaklee ni bukan sahaja baik untuk ibu hamil dan kandungan, tetapi ia juga memberi manfaat kepada sesiapa sahaja. Kalau tak percaya anda boleh tengok testimoni-tstimoni yang saya kongsikan di bawah ini.


Saya harap ibu-ibu jangan abaikan pengambilan omega ye. Sama ada ketika hamil mahupun selepas melahirkan. Untuk dapatkan Omega terbaik di dunia ni, boleh hubungi saya. Hanya yang terbaik untuk anda.


Juhaina binti Mohamad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464

COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia







Sunday, 9 October 2016

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan



Assalamualaikum,

Anak-anak dan air memang tak boleh dipisahkan. Anak-anak ummi pun tersangatlah suka main air. Kalau hujung minggu, selalu juga bagi anak-anak mandi lama sikit sambil bermain. Begitulah kalau nak rancang percutian, temanya mesti ada sesi berenang dan aktiviti main air. Kalau temanya membeli-belah, memang kurang sikit la kegembiraan di wajah anak-anak. Ummi pun bukanlah kaki shopping sangat, kalau shopping online ummi suka..auww.



Pada cuti sekolah yang berkembar dengan cuti hari raya aidiladha baru-baru ini, Allah beri keizinan untuk bercuti di Lotus Desaru Beach Resort. Desaru ni terletak lebih kurang 15km je dari rumah mak saya. Kebetulan, abang saya pun balik kampung, jadi kami pun merancang untuk staycation di Lotus Desaru Beach Resort. Ammar suka la sebab ada sepupu bff dia.


TEMPAH HOTEL DI BOOKING.COM

Saya menempah apartment 2 bilik melalui laman web booking.com sehari sebelum nak check in. Korang boleh juga menempah melalui apa-apa laman web yang serupa. Boleh guna trivago.com untuk membandingkan harga. Melalui booking.com, laman web ni takkan tolak duit kad kredit kita semasa kita tempah. Berbeza dengan agoda.com, memang ditolak siap2 semasa kita tempah. Saya biasa guna 2 laman web ni saje.



KENAPA KAMI CHECK IN LOTUS DESARU BEACH RESORT

Sebenarnya, ini kali ketiga saya check in di Lotus Desaru Beach Resort. Macam takde tempat lain je nak pegi kan? Hihi...kan dah kata anak2 suka sangat main air. Sebenarnya boleh je bermain di waterpark dan lazy river di situ tanpa check in. Bayarannya untuk kanak2 rm25 seorang, dewasa rm38 untuk satu hari daripada pukul 9pg hingga 7 ptg. Saya dan suami berpendapat dengan bayaran sebegitu untuk main air satu hari, tambah sikit duit boleh check in dan dapat main air lagi esoknya. Bila check in apartmen 2 bilik, percuma 4 tiket masuk waterpark, kalau tambahan lain cuma rm5. Anak umur 4 tahun ke bawah percuma masuk.


APA ISTIMEWA WATERPARK LOTUS DESARU?

Sebenarnya waterpark di sini tidaklah seperti Gambang Waterpark, takde pun gelongsor hebat2. Kawasannya pun tak berapa luas sangat.Tapi bagi saya ia mesra keluarga. Tak penat sangat nak kawal anak2 bermain. Antara yang menarik di sini ialah Lazy River, gelongsor panjang dan ada mcm check point berbentuk kolam. Lagi satu yang best ada Giant Coconut Fall. Bila air penuh dalam Coconut tu, nanti ia terbalik dan memuntahkan limpahan air ke bawah. Ramai yang dah stand by nak kene siram dengan air kelapa ni. Ummi pun cuba gak la, 2 kali je, hihi.


Lepas sarapan pagi boleh tengok burung-nurung dalam sangkar besar

Kereta bomba klasik



Starting point Lazy River

Syok Anas main air pancut

Sebab ni, saya tak sanggup naik Lazy River...nanti berlanggar2 bila tersangkut

Tu dia Coconut Fall


Di sekitar Lotus Desaru ni ada lagi swimming pool, spa, bagi yang nak lakukan sukan ekstrem pun ada. Tapi, memang saya tak "explore" semua kawasan2 ni. Layan anak2 kat waterpark pun dah cukup penat.

Kalau anda datang Kota Tinggi, anda boleh cuba alami keseronokan di sini. Mungkin juga anda orang johor atau kota tinggi yang tak pernah pergi ke sini, boleh bawa anak2 bermain air di sini.

Salam sayang

Juhaina ummu Ammar Anas Atikah

Saturday, 17 September 2016

Ibu Berpantang Ambil Set Berpantang untuk Tambah Susu dan Tenaga, Tapi Dapat Bonus Lain

 Assalamualaikum,

Entry kali ni nak bercerita kisah ibu-ibu berpantang yang ambil set berpantang Shaklee. Kalau nak tau lebih lanjut tentang set ini, boleh baca entry di sini.

Alkisahnya, ibu-ibu berpantang ni ambil set berpantang Shaklee ni sebab nak membanyakkan hasil susu dan juga nak tambah tenaga. Ibu lepas melahirkan memang sangat letih, memang perlukan supplemen untuk membantu memberi tenaga. Tetapi, mereka bukan sahaja dapat menyimpan stok EBM sampai tak muat freezer, bertenaga malahan mendapat bonus yang disangka-sangka iaitu kulit jadi cantik dan semakin cerah, ada yang sebelum ni gastrik terus hilang masalah gastriknya.

ESP merupakan salah satu produk Shaklee yang telah menjalani ujian klinikal bagi memastikan keberkesanannya. Ia memang telah terbukti berkesan melalui testimoni-testimoni positif daripada pengguna-pengguna ESP.

Fakta Tentang ESP

1. ESP merupakan sumber protein yang mengandungi 9 asid amino perlu (essential acid amino) yang tidak mampu dihasilkan oleh badan, tetapi hanya melalui makanan sahaja.

2. ESP diproses dengan suhu rendah agar kandungan proteinnya tidak rosak. Proses memasak akan mengurangkan sehingga 50% kualiti protein tu. Protein yang dimasak juga sukar dicerna dan ia mungkin mengakibatkan penyakit seperti alahan, dan auto imun.

3. Satu tin ESP dihasilkan daripada 30kg soya non GMO. Kebanyakan produk soya di pasaran belum tentu terjamin soya non GMO. GMO (genetically modified organisme) bermakna sesuatu tumbuhan itu terdedah kepada tindakbalas bahan kimia untuk menjadikan hasil seperti biah yang lebih besar, lebih banyak atau tiada serangga. ESP selamat daripada tindakbalas ni.

4. ESP tiada kolestrol kerana ia adalah protein daripada tumbuhan.
5. ESP lebih mudah diserap oleh badan. Sebab tu esp berkesan.

Testimoni Kulit Cantik dengan ESP







Mari kita lihat testimoni yang ada. Di bawah ini adalah testimoni kulit cantik dengan ESP.


Testimoni Atasi Gastrik dengan ESP

Bagi penghidap gastrik pula, ESP juga telah membantu mereka mengatasi masalah gastrik mereka.






Untuk dapatkan ESP ni pada harga promosi ni boleh hubungi saya.

Juhaina binti Mohamad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464

COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia



Friday, 16 September 2016

Set Berpantang Awesome buat Ibu-ibu yang Mahu Kekal Bertenaga

Assalamualaikum ibu-ibu. Entry kali ni khas untuk ibu-ibu melahirkan.

Ibu-ibu melahirkan anak pastinya memerlukan extra tenaga. Ye la kan, nak jaga baby yang tentu waktu tidurnya. Nak menyusukan baby yang tak tentu juga demand nya. So, selain jaga pemakanan, set bersalin shaklee akan membekalkan nutrien yang secukupnya bagi memastikan mak tang kekal cergas dan bertenaga.
Ibu2, ummi2, mama2 berpantang, cubalah berpantang dengan set ni. InsyaAllah mesti puashati.

Salam sayang dari Juwin @ juhaina
013 292 2464
#tsunamishaklee
#teamrock

Monday, 12 September 2016

Landmark Study Shaklee Bukti Vitamin Shaklee Menjamin Kehidupan Sihat Lebih Lama

Assalamualaikum, Salam Aidil Adha...

Sepatutnya saya tulis artikel ini semalam, tapi sibuk beraya (sibuk la sangat) jadi saya tak sempatkan diri saya nak tulis. Kali ni saya nak berkongsi sedikit pengetahuan saya tentang Landmark Study Shaklee yang mejadi bukti keberkesanan vitamin Shaklee.


Sebab Landmark Study Dilakukan

Makanan tambahan atau supplemen kini menjadi satu keperluan dalam kehidupan seharian. Kehidupan yang serba sibuk menyebabkan kita tidak punya banyak masa untuk melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam dan bersukan, pemakanan juga sering kali kita ambil yang segera dengan membeli saja di kedai tanpa menitikberatkan keseimbangan nutrisi di dalam makanan tersebut. Supplemen yang diambil adalah berfungsi untuk melengkapkan keperluan nutrisi dan membantu sistem tubuh badan kita berfungsi dengan lebih baik. Apakah perkaitan supplemen dengan Landmark Study Shaklee yang saya nak ceritakan ni?


Setelah Mr. Roger Barnett membeli Shaklee, dia seperti ada rasa tidak puas hati apabila Shaklee claim yang produk mereka selamat dan berkesan. Bagi diri beliau, sesiapa pun boleh claim sebegitu. Maka beliau dengan rasa bertanggungjawab ingin memastikan hal ini adalah benar, beliau pun dengan hati terbuka meminta National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) melakukan penyelidikan terhadap supplemen Shaklee.


Pelaksanaan Landmark Study

Penyelidikan tersebut telah diketuai oleh Dr. Gladys Block bersama penyelidik-penyelidik yang lain dari University of California, Berkeley yang dilantik oleh National Health and Nutrition Examination Survey (NHaNES) yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang tinggi dalam membuat kajian berkaitan dengan status kesihatan dan nutrisi penduduk US. Dr Gladys Block merupakan pakar dalam bidang Epidemiology dan Public health Nutrition.



Tujuan utama Landmark Study Shaklee dilakukan adalah antuk memahami hubungan antara makanan tambahan dan kesihatan jangka panjang. Landmark Study pertama seumpamanya telah dijalankan dengan kerjasama penyelidik dari University of California, Berkeley, School of Public Health.


Dalam penyelidikan ini, 3 jenis kumpulan iaitu pertama yang guna supplemen Shaklee, kedua yang guna supplemen jenama lain, dan ketiga yang tidak mengamalkan sebarang supplemen. Selain daripada mengedarkan borang soal selidik, ujian darah juga dilakukan untuk mengetahui status kesihatan mereka.

Keputusan atau Hasil Penyelidikan / Landmark Study

Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa kumpulan pertama iaitu pengguna Shaklee mempunyai tahap kesihatan lebih baik berbanding kumpulan kedua dan ketiga. Mereka juga mempunyai risiko yang lebih rendah terhadap penyakit terutama penyakit kardiovaskular.




Manakala kumpulan kedua mempunyai tahap kesihatan paling rendah dan paling terdedah terhadap risiko penyakit berbanding kumpula ketiga yang tidak mengambil sebarang supplemen. Maksudnya lebih baik tidak mengambil supplemen kan.


Hasil Kajian Disemak pihak ketiga

Walaupun keputusan kajian telah membuktikan keberkesanan supplemen Shaklee, Dr. Gladys Block tetap meminta saintis luar untuk menyemaknya sekali lagi. Sedikit pun Roger Barnett tidak risau kerana beliau tersangat yakin dengan supplemen Shaklee ni.




Kesan Landmark Study Shaklee

Kesan daripada landmark study ni menyebabkan keyakinan saya sebagai pengguna produk Shaklee semakin menebal. Tiada keraguan terhadap keberkesanan vitamin Shaklee yang saya telan. Sebagai pengedar juga, saya lebih mudah meyakinkan pelanggan saya.

Kalau korang juga nak jadi pengguna dan pengedar supplemen terbaik ni, sila hubungi saya. Saya bersedia membantu.



Juhaina binti Mohamad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464

COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia