Saturday, 10 December 2016

Kerjaya Selepas Graduasi; Mencari atau Mencipta Kerjaya?

Assalamualaikum,

Mengimbau saat akk lepas habis belajar kira habis final exam final year, akk tak balik kampung pun. Kakak akak offer jadi kerani sekolah swasta kat bangi. Dalam seminggu gitu, akak dipanggil interview di kolej swasta di PD, Kolej Uniti. Tak lama lepas interview terus dipanggil bekerja sbg pensyarah. Jadi la akak pensyarah muda comel kat situ..umur masa tu 22thn. Dalam masa sama, akak cuba2 apply pensyarah politeknik dan kolej komuniti. Alhamdulillah dipanggil interview dan ada rezeki, dapat bekerja di politeknik melaka tercinta ni. Masa tu umur 24thn. Kiranya, perjalanan akak nk masuk ke alam pekerjaan tu dipermudahkan.

Tapi, akak faham zaman sekarang dah tak sama macam dulu. (Nampak nau dah veteran). Even yang kerjaya guru yg dulunya dikatakan paling mudah dapat kerja, sekarang kene menunggu turn untuk posting. Bukan sekejap tau. Mungkin kalau course2 lain lagi susah untuk mendapat kerja. Tapi, takkan nak berharap kepada mak ayah kan. Cukuplah mereka tanggung makan minum belajar adik2 sebelum ni. Jangan jadikan alasan "belum mendapat kerja" untuk terus bergantung harap kepada mereka.

Akak nak bagitau ni, dengan biz shaklee bermodalkan rm79.80, adik boleh menjana pendapatan tanpa limit tau. Eh mcm promosi data internet plak... modal yang adik perlukan selain daripada itu adalah RAJIN, TAK PUTUS ASA, BERINISIATIF, dan segala sifat positif la senang cerita.

Ramai ye mahasiswa yang masih lagi belajar, tapi buat bisnes shaklee secara part time, boleh dpt bonus 4 angka (naik malu akak ni). Cer fikir, kalau adik2 buat full time?

Dalam team shaklee akak ni, group support memang banyak dan sangat membantu. Takde alasan "saya tak pandai berniaga". Yang penting mahu belajar.

Panjang lak akak celoteh. Celoteh ni khas juga untuk ex stdnt akak Politeknik Melaka yang belum mendapat kerja. Cepat2 cari akak ni ye, nanti akak tolong.

Juhaina 013 292 2464

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffects
#pts2

#2wave


No comments:

Post a Comment