Pantang Larang dalam Vitamin Shaklee

Pantang Larang pengambilan vitaminMakan vitamin pun ada pantang larang?? Kenapa mesti ada pantang larang ye? Mari kita baca fakta-fakta di bawah ni:

(1) Elakkan gabungan vitamin di bawah kerana ianya akan menghalang penyerapan masing- masing ke dalam badan

  • Vitamin E & Alfalfa
  • GLA Complex & Alfalfa ( Dalam GLA ada sedikit Vit E)
  • Vitalea (Iron) dengan Ostematrix ( Calcium) . susu atau sebrang sumber calcium


(2) Vitamin tidak boleh diambil bersama-sama dengan minuman berkafein seperti tea dan kopi kerana kafein akan memusnahkan vitamin. Sekiranya anda merasakan vitamin yang anda ambil tidak memberi kesan positif, mungkin ia disebabkan oleh kafein.


(3) Vitamin, jamu, ubat boleh diambil bersama-sama dengan syarat jarakkan masa pengambilan minimum 2 jam. Contoh jika ambil ubat pukul 8 pagi, makan vitamin anda pada pukul 6 pagi atau 10 pagi.

(4) Elakkan vitamin berikut untuk masalah di bawah :- 
  •  SLE tidak boleh mengambil Alfalfa kerana ianya akan mengaktifkan sistem imun badan pesakit. Vitamin yang mempunyai alfalfa adalah Vitalea, Alfalfa ,Herblax
  • Ibu yang mempunyai bayi g6pd tidak boleh mengambil alfalfa kerana alfalfa kaya dengan vitamin K. Baby g6pd tidak boleh mengambil Vitamin K. G6pd adalah gangguan pada enzim g6pd ( enzim dalam darah).
  • Pesakit thalasemia tidak boleh mengambil vitalea kerana iron berlebihan dalam badan akan memudaratkan pesakit.
  • SLE tidak boleh mengambil NUTRIFERON. Nutriferon adalah supplement untuk meningkatkan sistem imun badan. Pesakit SLE sudah sedia ada mempunyai sistem imun badan yang aktif. Pengambilan nutriferon akan menjadikan imun pesakit bertambah-tambah aktif.
  • Untuk pesakit thyroid, pastikan anda tahu jenis thyroid yang dialami samada hyperthyroid atau hypothyroid. Thyroid berkait rapat dengan kandungan iodine di dalam badan. Untuk hyperthyroid, mereka perlu elakkan mengambil Vitalea kerana mempunyai Iodin. Hyperthyroid perlu memberhentikan segala pengambilan iodine. 
Ooooo untuk memastikan pengambilan vitamin ini memberikan kesan yang optimum kepada tubuh badan dan juga mengelakkan kesan sampingan yang tidak sepatutnya, maka patuhilah pantang larang dalam bervitamin.

Selamat beramal....

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Comments

Popular posts from this blog

Berbaloikah Menghabiskan Duit dan Masa di The Shore Oceanarium Melaka?

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan

Tips Menyimpan Sayur Agar Tahan Segar Lebih Lama dan Tiada Pembaziran