Pelbagai Khasiat Vitamin E yang mungkin anda tidak ketahui!

Dalam entry kali ini, ingin saya kongsikan tentang khasiat vitamin E yang mungkin anda sudah tahu dan juga mungkin belum anda ketahui betapa vitamin E ini sangatlah baik untuk kesihatan tubuh kita. Mari kita berkenalan dengan vitamin E.

Vitamin E adalah nama generik bagi "tokoferol" dan boleh didapati dalam empat bentuk yang berbeza. Ia adalah antioksidan yang larut lemak, yang boleh diperolehi hanya sebagai makanan tambahan. Manfaat kesihatan yang paling terkenal daripada vitamin E adalah perlindungan terhadap toksin seperti pencemaran udara, sindrom prahaid, gangguan mata seperti katarak, penyakit saraf seperti penyakit Alzheimer, dan kencing manis.


Manfaat kesihatan vitamin E datang dari sifat antioksidannya. Antioksidan menghapuskan radikal bebas - sebatian stabil yang merosakkan struktur sel. Tahap imuniti bertambah baik apabila vitamin E dimakan. Satu lagi faedah penting vitamin E ialah ia mengurangkan kolesterol dan risiko kanser.

Vitamin E mencairkan darah yang merupakan satu lagi manfaat kesihatan yang ketara. Dalam erti kata lain, ia menghalang platelet darah dari penggumpalan. Tahap vitamin E mengurangkan gangguan arteri koronari atau penyakit jantung.

Satu lagi faedah kesihatan terkenal vitamin E adalah dalam penjagaan kulit dan penjagaan rambut. Disebabkan ciri-ciri antioksidan, vitamin E menggalakkan peredaran darah ke kulit kepala. Vitamin E membantu mengurangkan keletihan dan menguatkan dinding kapilari manakala menyuburkan sel-sel.

Minyak vitamin E tulen adalah sangat serba boleh. Satu faedah utama vitamin E minyak untuk kulit ialah ia membantu proses penyembuhan. Sebagai vitamin E diserap oleh lapisan epidermis kulit, ia boleh digunakan untuk merawat selaran matahari atau melindungi anda dari matahari.

Satu lagi faedah indah minyak vitamin E  ialah ia boleh digunakan untuk merawat parut, jerawat, dan kedutan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan semula sel. Ini mewujudkan kesan anti-penuaan, yang menjadikan kulit kelihatan lebih muda.

Minyak Vitamin E memberi manfaat kepada kulit dengan membantu ia mengekalkan kelembapan semula jadi. Minyak Vitamin E menjadikan kulit kering kelihatan lebih sihat dan segar. Anda boleh memohon beberapa titik minyak vitamin E untuk kuku dan cuticles yang merupakan cara yang berkesan untuk merawat kulit anda.

Sekian saja dulu saya kongsikan khasiat vitamin E, nanti saya akan kongsikan daripada sumber vitamin E ni. Adakah mudah untuk kita mendapatkannya dalam makanan seharian kita.

Untuk dapatkan pelbagai produk kesihatan shaklee, dengan segala hormatnya hubugilah saya. Konsultasi percuma untuk pelanggan yang dikasihi.

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh MalaysiaComments

Popular posts from this blog

Berbaloikah Menghabiskan Duit dan Masa di The Shore Oceanarium Melaka?

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan

Tips Menyimpan Sayur Agar Tahan Segar Lebih Lama dan Tiada Pembaziran