Skurvi??? Apakah Gejala Skurvi?

Skurvi adalah keadaan yang jarang berlaku yang boleh berlaku jika anda tidak mempunyai cukup vitamin C dalam diet anda.

Vitamin C ( juga dikenali sebagai asid askorbik ) adalah penting untuk tubuh kerana ia diperlukan untuk membuat kolagen . Kolagen adalah sejenis protein yang terdapat dalam pelbagai jenis tisu seperti kulit , saluran darah , tulang dan rawan (yang meliputi permukaan sendi) .

Tanpa vitamin C , kolagen tidak boleh diganti dan pelbagai jenis tisu memecahkan , yang membawa kepada gejala-gejala penyakit skurvi , termasuk:

  •     sakit badan
  •     keletihan
  •     kemunculan titik merah pada kulit
  •     pendarahan dan bengkak gusi

Vitamin C

Tidak seperti beberapa jenis vitamin, tubuh manusia tidak dapat membuat vitamin C. Oleh itu, semua vitamin C yang diperlukan oleh badan perlu datang dari diet seseorang.Cara terbaik untuk mencegah penyakit kudis adalah untuk makan makanan yang sihat , seimbang yang mengandungi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Siapa yang terbabit dengan penyakit skurvi?Orang cenderung untuk berfikir bahawa skurvi adalah penyakit zaman dahulu kerana diet kita dan taraf hidup telah bertambah baik selama ini.Walau bagaimanapun , walaupun ia jarang berlaku , kekurangan vitamin C boleh masih menjadi masalah kepada golongan tertentu , termasuk:
  • orang tua yang tidak mampu untuk mengekalkan diet yang sihat
  • orang yang merokok , atau mempunyai pergantungan kepada alkohol atau dadah
  • orang ke atas pendapatan yang rendah
Merawat skurvi

Doktor anda biasanya boleh mendiagnosis penyakit kudis dengan memeriksa tanda-tanda anda dan bertanya tentang diet anda. Mereka juga boleh menjalankan ujian darah untuk mengukur tahap vitamin C dalam darah anda.Rawatan untuk penyakit kudis adalah agak mudah. Ia melibatkan pengambilan makanan tambahan vitamin C dan makan makanan itulah yang tinggi dalam vitamin C. Ini dengan cepat perlu membalikkan tanda-tanda berbahaya skurvi.Hakikat bahawa seseorang mempunyai penyakit kudis ( skurvi) di tempat pertama biasanya merupakan tanda bahawa mereka terdedah atau hidup gaya hidup huru-hara. Oleh itu, rujukan kepada pakar pemakanan , pekerja sosial atau profesional penjagaan kesihatan mental yang diperlukan untuk mencegah episod seterusnya masalah skurvi atau lain-lain dikaitkan dengan kekurangan zat makanan.


Salam sayang dari saya,

Juhaina binti Mohammad
Shaklee independent distributor (1066975)
013-293 2464
COD : Krubong, Malim, Ayer Keroh, Durian Tunggal,Melaka tengah, alor gajah
Penghantaran : seluruh Malaysia

Fanpage: https://www.facebook.com/umminashuha

Blog : www.umminashuha.blogspot.com 

Comments

Popular posts from this blog

Berbaloikah Menghabiskan Duit dan Masa di The Shore Oceanarium Melaka?

Percutian Keluarga di Lotus Desaru Beach Resort yang Menyeronokkan

Kaedah Bersunat atau Berkhatan yang Paling Mudah dan Selamat agar Anak Anda tidak Meraung Sepanjang Hari